Permanente monitoring geeft overheid en bewoners grip op geluid

Posted on 25 April, 2024

Onze meters gaan verhuizen van de Floriade naar evenementenlocaties in Gemeente Almere. Permanente geluid monitoring geeft overheid en bewoners grip op geluid.

Hoe?

Permanente monitoring van geluidshinder kan leiden tot vermindering van de belangrijkste vormen van geluidshinder. Het stelt bevoegde instanties in staat om grip te krijgen op geluidsoverlast, terwijl het bij burgers bijdraagt aan het gevoel van gehoord worden en hun betrokkenheid bijdraagt aan een gezondere geluidsomgeving.

Want?

In Nederland ontvangen overheidsinstanties jaarlijks meer dan 500.000 geluidhinderklachten. Een aanzienlijk aantal hiervan is gerelateerd aan actuele overlast door muziekevenementen, horeca, industrie, bouw, nachtlawaai, toeristen, sport, laden/lossen en dierengeluiden.

Een effectieve vermindering van ruim 30% van deze hinder is mogelijk onder de volgende voorwaarden:

  • Bewustwording van de veroorzaker: Het is essentieel dat de veroorzaker direct bewust is van de hinder die wordt veroorzaakt.
    Meer dan 90% van de veroorzakers, zoals horecabezoekers, muziekevenement organisaties, industriële bedrijven, motorrijders, sportfaciliteiten en uitgaansgelegenheden, is bereid maatregelen te nemen zodra zij zich bewust zijn van hun impact.
  • Transparantie en continu inzicht: Alle betrokken partijen dienen transparantie en continu inzicht te hebben, niet alleen in trends maar ook in het directe effect van genomen maatregelen. Objectief inzicht in de hinder draagt bij aan een nieuw normbesef.
  • Stimulering van zelfregulering: Actieve stimulering en facilitering van zelfregulering, bijvoorbeeld door geluid inzichtelijk en bespreekbaar te maken, participatie te bevorderen en opname in lokale regelgeving. Daarbij biedt de nieuwe Omgevingswet mogelijkheden voor deze aanpak.

Naast zelfregulatie versnelt permanente monitoring uw klachtenafhandelingsprocessen. U hebt immers altijd meetdata beschikbaar. Geavanceerde functies in het meetplatform, zoals identificatie van geluidsbronnen, locatie en de mate van overschrijding of hinder bij woningen, ondersteunen de analyse en stellen u in staat om geluidsveroorzakers, zoals de industrie, direct aan te spreken op hun veroorzaakte hinder. En dat alles betaalbaar en met een zeer lage cost of ownership.

Wilt u meer weten hoe u deze vermindering van geluidhinderklachten en een gezonder leefklimaat realiseert?
Bel of mail ons, we denken graag met u mee.

Back to overview

Contact

Contact information

Munisense B.V.
Touwbaan 38, A0.08
2352 CZ Leiderdorp
The Netherlands